Motor Gelişim Nedir?

İnsanlarda “motor kontrol” adı verilen işlem süreci, merkezi sinir sisteminin gerçekleştirdiği eylemlerin senkronize şekilde yerine getirilmesidir. Bir cisme uzanma eylemi bile vücudumuz tarafından o cismi görme, algılama, cisme uzanıp onu kavrama aşamalarından oluşan detaylı bir zihinsel ve fiziksel süreçten geçirilerek yerine getirilmektedir.

Bebeklerde Motor Gelişim Süreci

Vücudumuz, motor becerilerin çoğunu bebeklik dönemlerinde kazanır. İlk aylarda bilinçsiz, ani hareketler biçiminde yaptığımız tüm eylemler zaman içinde mantıklı bir hareket sistemine oturmaktadır. Bebeklerin başlarını yardımsız etrafa döndürebilmek, çevrelerindeki cisimleri izleyebilmek için gerekli olan kas kontrolü ancak 4.aydan sonra oluşmaya başlayacaktır. Bu dönemde önce “kaba motor” becerileri dediğimiz, emeklemek, yürümek, koşmak gibi büyük kas gruplarının yetenekleri gelişir. Daha küçük kas gruplarının cisimleri kavramak, resim yapmak, kıyafetlerini yardımsız giyebilmek gibi “ince motor” becerileri ise daha sonra gelişir.

Oyun Halılarının Motor Gelişime Etkisi

Bebeklerin yürüme becerileri genel olarak 12 ay ve sonrasında gelişmektedir. Hareket kabiliyetlerini tam olarak kazanmaya başlayacakları bu döneme dek fiziksel ve zihinsel gelişimlerini destekleyici aktiviteler ve oyuncaklar büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde ebeveynlerin en önemli yardımcılarından biri oyun halılarıdır. Çeşitli renk ve desenlerde tasarlanan, yumuşak yapılı, anti bakteriyel, üzerinde ses ve ışık düzenekleri yer alan oyun halıları bebeklerin motor becerilerini geliştirmek için son derece faydalı oyuncaklardır.

Bebekler sadece sırt üstü yatabildikleri dönemde oyun halısı üzerinde asılı olan oyuncaklara bakarak görüş kabiliyetlerini, cisimleri ayırma yeteneklerini geliştirebilirler. Daha hareketli hale geldikleri 3.ayda, asılı cisimleri daha net görebilme, cisimlere uzanabilme yeteneğine sahip olurlar. Hareket kabiliyeti kazanmaya başladıklarında yumuşak yapılı oyun halısı üzerinde emekleyerek etraflarındaki cisimleri keşfedebilirler. Dokunarak harekete geçirebildikleri ses ve ışık düzenekleri hem görsel, işitsel yeteneklerini, hem zihinsel becerilerini geliştirmeye yardımcı olacaktır.