Hipertansiyon, kan basıncının 140/90 mmHg ‘nin üzerinde olması ile değerlendirilen bir hastalıktır. Hipertansiyon kalp krizi, kalp temizliği, hiperkolesterol, felç, inme gibi hastalıkların vücutta gelişimini sağlayan, yaşam kalitesi ve süresini azaltan ciddi bir Kardiyoloji hastalığıdır. Kadın ve erkeklerde görülebilir.

Nedenleri

Hipertansiyon hastalığının belirli bir nedeni bulunamamakla birlikte, sigara, alkol, stres, şişmanlık ve düzensiz beslenme gibi faktörlerin etkileyebileceği bilinmektedir.Organlarda hasara yol açmadan ciddi bir belirti göstermeyen bu hastalık, birçok kişide görülebilir. Baş ağrısı, sıcaklık hissi, yüzde genel kızarma, göğüste basınç hissetmek, kulakta uğultu, çarpıntı belirtileri ile hekime başvuran kişilerinde yüksek miktarında hipertansiyon tanısı konulmuştur.

Kan basıncının olması gereken düzeye indirgenmesi, kan basıncının hızına bağlı oluşabilecek organ hasarının önlenebilmesi için ciddi bir tedavi planlaması gerekecektir. Öncelikle bu tedavi sürecinde, bağlantılı olarak ilerleyen bir hastalık olup olmadığı teşhis edilmelidir. Hastanın beslenme şekli tedaviye yönelik düzenlenmeli, tuz alımı azaltılmalı, fazla kilolar gerekiyorsa diyetisyen desteği ile verilmeli, alkol alımı ölçüsü belirlenmelidir.

Hipertansiyon tedavi edilmediğinde, kalp damar hastalıklarına sebep olacaktır. Kan basıncının gerekli düzeye düşürülememesi, beyin kanaması, inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi birçok hastalığa sebep olabilecektir.

Tedavide kullanılan ilaçlar

Önlem ve doğru beslenme ile kontrol altına alınamayan hipertansiyon, kan basıncını düzenleyecek ilaç kullanımını zorunlu kılar. Varsa bu hastalığın sebep olduğu diğer hastalıklar ile birlikte ilaç tedavisi sağlanmalıdır. Antihipertansif olarak gruplandırılan ilaçlarla yönetilen ilaçla hipertansiyon tedavisi, birçok etken madde içeren ilaçtan oluşan gruptur. Antihipertansif ilaç reçetesinde hekim destekleyici olarak idrar sökücü, ritim düzenleyici, kan sulandırıcı da kullanabilir. Böylece, tetkiklerinde karşılaştığı hastalığın tedavisini zorlayacak, vücutta ödem, kanda pıhtılaşma, kalp ritminde bozukluk (aritmi) gibi sorunları da hipertansiyon ile birlikte düzenleyecektir. En iyi tedavi için, ilaç kullanımı hasta tarafından düzenli sağlanmalıdır.