Bonzai tabak ya da taş üzerinde yetiştirilen minyatürilize edilmiş bir tür minik Japon ağacı türüdür. Bon (tabak) , sai (ağaç) kelimelerinde oluşan bonsai kelimesi Türkçe’ ye bonzai olarak geçmiştir. Bonzai ağacı kullanılarak üretilen ve Dünyada Spice, Bonzai Citrus, K2, Jamaican, Scope, Smoke gibi isimlerle bilinen Bonzai maddesi, bazı kurutulmuş bitki yapraklarına emdirildikten sonra sıvı ve toz şeklinde ambalajlanıp sağlığa zararlı olmadığı algısı oluşturularak piyasaya sürülüyor. Uluslararası polisiye literatüründeki adı spice olarak kullanılan bu yeni nesil uyuşturucu madde esrara benzer etkilere neden olan ve metabolizmayı tamamen tahrip eden sentetik bir kannobinoid maddesidir. Diğer bir ifadeyle esrara benzer etkilere sebep olan sentetik bir psikoaktif madde olan bonzai, içindeki çok farklı miktar ve çeşitteki sentetik maddelerden dolayı doğal esrar ve eroine göre insan vücudunda çok daha tehlikeli etkilere sahiptir.

Ülkemizde de kullanımının hızla artmakta olduğu bu kimyasal zehir, bonzai ağacının yaprakları nedeniyle bonzai adını alsa da bu zehrin içinde kurutulan madde olarak başka bir bitkinin yaprakları da kullanılabilmektedir. Spice adı altında 2006 yılından bu yana internette online satış sitelerinden satışının da artış görüldüğü bu uyuşturucu madde içerisine katılan farklı dozajlardaki kimyasal maddelerin etkisiyle kişide adeta bir patlama etkisi yaratarak ani kalp durmalarıyla ölümlere sebep olabilmektedir. Beyin gibi diğer organlara yayılabilen ya da sindirim sistemini etkisi altına alabilen bu zehir, ölümle sonuçlanan vakalar ortaya çıkmaktadır. Bu yönüyle eroine benzer etkiler gösteren bonzai maddesi hukukta henüz eroinle eş değer tutulmamakla birlikte eroin maddesinden çok daha ucuz ve kolay ulaşılan bir zehir olarak büyük bir tehlike arz etmektedir. Eroin gibi maddelerin bir kişinin üzerinde bir içimlik kadar dahi bulunuyor olması durumu büyük cezalara sebep olduğundan bonzainin esrar statüsünden eroin statüsüne alınarak caydırıcı cezalarla yasaklanması gerekmektedir. Dünyanın en gelişmiş sosyal ağlarından biri olan Facebook’ta bile bonzai maddesini temsil eden isimler altında sahte hesaplar açılarak kolay ve ucuz yoldan satışa sunulan bu psikoaktif zehir gençlerimizi zehirlemeye devam etmektedir.

Ergenlik döneminde problemleri artan gençler, özellikle ailevi, sosyal ve kişisel açıdan duygusal boşluk yaşadıkları bir dönemde, bir anlık bir boşluğa düşme sonucunda bu maddeyi kullanarak hayatlarını kaybetmektedirler. Özellikle gençlik çağlarında duyguların yoğun olarak yaşandığı hassas dönemlerde, çocuklarımızı karşımıza alarak onlarla çatışmak yerine yanlarında bulunarak duygularını anlamaya yönelik iletişim kurma çabalarıyla onların karmaşık dünyalarına ışık tutma yoluna gidilmelidir. Aksi takdirde bağlılıkla bağımlılık arasındaki farkı fark edemeyen, kendine olan aşırı güveni ve onaylanma zafiyetiyle bir gruba bağlı olma arzusuna yenik düşebilecek gençlerimizi bu gibi zehirlerden muhafaza edebilmemiz pek mümkün görünmemektedir.