Senaryo Aşamaları

SENARYO

Bir filmin iskeleti senaryodur. Senarist kendi dünya görüşünden, okuduklarından, izlediklerinden etkilenerek belirli bir seviyeye gelir ve düşünce dünyasından bir kurmaca yaratır. Oluşturulan kurmaca öykünün geçmiş filmlerden etkilenmemesi bu koşullarda elbette düşünülemez. Bununla birlikte yalnızca filmlerden değil edebiyat dünyasıyla da haşır neşir olması gerekir. Senaristin tuğlası kelimeler ona edebiyat dünyasının varlığıdır. Sinemaya olan ilgisi öyküsünü görselliğe dönüştürme çabasındandır. Bütün iyi senaristlerin mutlaka iyi de bir kütüphanesi olması gereklidir. Çünkü sanatta her iş bir başka işten gizli ya da açık olarak etkilenir. Bu edebiyattan sinemaya, resimden tiyatroya olabilir. Bu etkilenmeyi doğru veya yanlış olarak kabul etmek yerine bunu, sanatın ileriye dönük hamlesi olarak görmek çok daha doğru olacaktır.

Senaryo Olmazsa

Senaryo olmazsa temeli olmayan bina gibi yükselemez oluşamaz. Senaryo olmalı ki yapı sağlam olsun. Günümüzde hangi işi yapacaksak yapalım o iş bir iş emrine tabidir. Yani işin nasıl yapılacağı hangi aşamalardan geçip bitirileceği yazılı olarak taslak haline getirilir uygulayıcıya verilir. Böylece iş oluş sürecinde herhangi bir aksaklık meydana gelmemesi için önlem alınmış olunur.

Senaryo Aşamaları

Aşamaları

Bir senaryo önce öykünün ana fikrinden başlar sonra ayrıntılı öyküye doğru evrilir. Daha sonra senarist ayrıntılı çekim senaryosuna geçer. Son aşamada hangi sahnenin nerede çekileceği, hangi çekimin hangi çekimden önce ya da sonra yapılacağı, bütün aşamalar belirlenir. Küçük ya da büyük fark etmeden herhangi bir film, dizi çekim aşamasında bulunan insanların ilk fark edeceği; ne kadar senaryoya bağlı kalınırsa ne kadar planlanırsa planlansın elbette ki işler bir noktada sizin istediğiniz şekilde gitmeyeceğidir. Örneğin senaryoda açık hava olarak belirttiğiniz sahnede yağmur yağmaya başlayabilir. Ya da sesiz bir mekan kurguladınız ama yan sokakta yapılan yol çalışması işinizi engelledi.

İşte senaryo bir plana bağlı kalarak düzenli bir şekilde işinizin tamamlanmasına ve profesyonel bir iş çıkarmanıza hem de yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmenize yardımcı olacaktır.