Kare Kod, QR Kod olarak da anılır. Bir tür kimliktir. İki boyutlu olarak tasarlanmıştır. Karekod eskiden kullanılan (ve hala belirli yerlerde kullanılmaya devam eden) barkodların bir üst modelidir. Uzmanlara göre önümüzdeki yıllarda barkod teknolojisi tamamen kalkacak, bunun yerine karekod teknolojisi gelecektir. Karekod teknolojisinin, önemini yavaş yavaş yitiren barkod teknolojisinden farkı veri sunabilme özelliğidir.

Karekod ne işe yarar?

Peki, son günlerde hemen her yerde karşılaştığımız bu karekod nedir, ne anlama gelir, nasıl yapılır? Karekod video ve fotoğraf yükleme seçeneğiyle eğlence amaçlı da kullanılmaktadır. Son yıllarda cep telefonu ve tabletlerde de karşılaştığımız karekod kutucukları, “çabuk tepki” olarak Türkçeye çevrilebilir. Bu ismi anında bilgi vermesi ile almaktadır. Bu karekodlar sayesinde üzerinde bulunan ürün ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

Karekod nasıl çalışır?

Peki, bu karekod okuyucusu nasıl çalışmaktadır? Karekod okuyucusu her telefon ve tablete uygulama vasıtasıyla ulaşılabilmektedir. Kod üzerindeki kutucukları okutmak için bir kameraya ihtiyaç duyulmaktadır. Kodları okutarak sadece text bilgisi değil, aynı zamanda görüntü ve videolara da ulaşmak mümkündür. QR Kod okuyucusu farklı farklı küçük kutuları okuyarak çalışır. Her QR Kod’un kendine özgü bir kutucuk sistemi vardır. Bu yüzden birbirlerine karışmazlar. Bazı QR Kod’lar ise sürekli değişip güncellenmektedir. Örneğin Whatsapp QR Kod’ları sürekli güncellenir. Bunun amacı uygulamanın kullanıcılarına güvenli bir ortamda mesajlaşma hizmetini vermektir.

 

Karekod nasıl oluşturulur?

Karekod oluşturmak için pek çok mobil ve bilgisayar uygulaması mevcuttur. Bu uygulamalar ile basit bir şekilde karekod oluşturma mümkündür. Oluşturduğunuz bu kodlara istediğiniz yüklemeleri yapabilirsiniz. Karekod oluşturduktan sonra belirli bir süre sonra da bilgilerinizi güncelleyip kodunuz taratıldığında ekrana çıkacak yeni fotoğraflar, metinler ve videolar yükleyebilirsiniz. Karekodunuz üzerinde sınırsız değişiklik yapabilirsiniz.

Karekod teknolojisi nerelerde kullanılır?

– Uçak biletleri,
– Alışveriş,
– Kartvizitler,
– Para çekme,
– Faturalar,
– Müzeler,
– Kitap kapakları ve daha pek çok alan…

Uzmanlara göre karekod yapmak önümüzdeki yıllarda oldukça yaygınlaşacak. Hemen her ürünün ve sanal dosyanın üzerinde bir karekod bulunacak.